آموزشی

سیستم‌های مدیریت به روز اماکن

آموزشی

سیستم‌های مدیریت به روز اماکن

اینورتر در صفحات خورشیدی

 

شما برای استفاده از بیشتر تجهیزات برقی خود نیاز به یک اینورتر دارید . اینورتر وظیفه تبدیل برق DC به AC و بلعکس را انجام می دهد . در یک سیستم خورشیدی اینورتر ها در پنل خورشیدی مانند قلب سیستم عمل می کنند و برق DC تولید شده را به AC تبدیل می کنند . از اینورتر ها در سیستم های خورشیدی متصل به شبکه یا دارای ژنراتور اضطراری می توان بعنوان شارژ کننده باطری ها استفاده کرد یعنی برق AC را به DC قابل استفاده برای باطری ها تبدیل می کند .

 

اینورتر موج مربعی (square wave inverters):

 

این اینورتر ارزان ترین و در عین حال بدترین نوع اینورترها می باشد . موج مربعی یک موج نامناسب و نامطبوع برای بیشتر وسایل الکتریکی است . این اینورترها معمولاً ارزان ، توان هایی کمتر از 500 وات و بیشتر برای جا فندکی ماشین استفاده می شوند . پس این اینورترها برای مصارف خانگی و صنعتی اصلاً کارایی ندارد .

 

اینورتر سینوسی اصلاح شده (modified sine wave inverters):

 

شاید بتوان گفت که اقتصادی ترین و معمول ترین اینورتر همین نوع می باشد . این نوع اینورتر یک موج متناوب تولید می کنند که شکل این موج مابین شکل موج مربعی و شکل موج سینوسی کامل قرار می گیرد . در بسیاری موارد به این نوع اینورترها ، اینورتر شبه سینوسی (Quasi-Sine Wave inverters) نیز گفته می شود . مزیت این نوع اینورتر ها قیمت پایین انهاست و در کل کارایی خوبی دارند و بیشتر وسایل برقی مانند لوازم روشنایی ، رادیو ، بسیاری از تلویزیون ها و کامپیوترها و … را می توان با این اینورترها راه اندازی کرد ولی بعضی از وسایل الکتریکی مانند بیشتر موتورها توانایی کار با این اینورترها را ندارند . پس نتیجه می گیریم که این اینورتر برای مصارف کوچک کاربرد دارد .

 

اینورتر سینوسی خالص (pure sine wave inverter):

 

همانطور که از اسم این اینورتر مشخص است یک موج سینوسی کامل یا خالص تولید می کند تا حدی که در بعضی از اینورترها حتی یک موج سینوسی بهتر از برق شهر تولید می کند . این اینورتر قادر به راه اندازی تمامی وسایل الکتریکی در حد توان خود می باشد ولی قیمت این اینورتر گران است . پس می توان گفت بهترین نوع اینورتر این مدل است و می توان از این اینورتر برای تمامی مصارف استفاده کرد .

 

بررسی اینورتر ها از نظر شکل موج تولیدی :

 

همان طور که بیان شد بهترین نوع اینورتر ، نوع سینوسی خالص ان است ولی چون گران قیمت است نمی توان از ان در بسیاری از مصارف کوچک استفاده کرد . اما از میان دو اینورتر دیگر نوع شبه سینوسی بهتر از مربعی است . چون با اینورتر شبه سینوسی می توان وسایل الکتریکی موتور دار مانند یخچال را راه اندازی کرد فقط تلفات توان این وسایل بالاتر می رود و عمر انها کمی کاهش پیدا می کند . اما اینورتر موج مربعی را اصلاً نباید برای وسایل موتوری استفاده کرد زیرا این نوع اینورتر در یک لحضه از مقدار مثبت به مقدار منفی می رود و این تغییر علامت ناگهانی خیلی برای وسایل موتوری خطرناک است . پس در کل تا می شود باید از اینورتر سینوسی خالص و شبه سینوسی استفاده کرد .

 

اینورتر متصل به شبکه (grid tie inverter):

 

اگر شما به شبکه برق متصل هستید و انرژی خورشیدی را برای کاهش دادن میزان هزینه برق مصرفی از شبکه نصب می کنید و یا اگر به هر دلیلی نمی توانید ارتباط خود را با شبکه برق قطع کنید این اینورترها راه حل خوبی برای شماست . با استفاده از این اینورترها هر چقدر که سیستم خورشیدی شما برق تولید کند به همان میزان برق مصرفی از شبکه کم می شود در واقع هزینه های شما کم می شود . و اگر سیستم شما بیش از نیاز برق تولید کرد می توان ان را به شبکه فروخت . در این نوع سیستم ها اگر شما نیاز به برق پشتیبان نداشته باشید در نتیجه نیاز به باطری ندارید و هزینه نصب سیستم خورشیدی شما هم کاهش پیدا می کند . یا اگر نیاز به برق پشتیبان برای زمان کمی دارید مثلاً یک ساعت می توان ظرفیت باطری ها را خیلی کم انتخاب کرد .

 

اینورترهای جدا از شبکه (off grid inverte) :

 

این نوع اینورترها در پنل خورشیدی همان گونه که از نامشان مشخص است قابلیت اتصال به شبکه برق را ندارند و نمی توان انها را به شبکه متصل کرد . تقریباً تمام اینورترهایی که در خودرو و برای سیستم های کوچک استفاده می شود از این نوع اینورتر هستند .

 

چه ولتاژی (12 ، 24 ، 48 ولت ) برای ورودی اینورتر انتخاب کنم ؟

 

ولتاژ ورودی اینورتر باید همیشه با ولتاژ سیستم که همان ولتاژ باطری ها و پنل هاست برابر باشد . تاثیر گذارترین عامل در انتخاب ولتاژ سیستم فاصله بین باطری ها و پنل هاست . زیرا در ولتاژ بالاتر میزان جریان کم تر است (برای  توضیحات بیشتر به قسمت P & V & I & R مراجعه کنید) و در نتیجه قطر کابل که نسبتاً گران قیمت است کم می شود . (برای توضیحات بیشتر به قسمت سیم و کابل مراجعه کنید )

 

ایا می توان از هر اینورتری در سیستم های خورشیدی استفاده کرد ؟

 

با توجه به اینکه اینورتر برق AC را به DC تبدیل می کند ، بله می توان هر اینورتری را برای سیستم های خورشیدی استفاده کرد ولی باید این را مد نظر داشت که چون این اینورتر باید دائم در حال کار باشد باید از اینورتری که کیفیت و بازده خوبی دارد استفاده شود . پس توصیه نمی شود از اینورتر های ارزان قیمت داخل بازار که عمدتاً برای مسافرت ها و کمپ ها استفاده می شود و از اجناس نامرغوب با بازده پایین ساخته می شوند استفاده کنید .

 

با توجه به توضیحات بالا می توان گفت اینورتر های استفاده شده در سیستم های خورشیدی متفاوت است با دیگر اینورتر های موجود در بازار .

نظرات 0 + ارسال نظر
امکان ثبت نظر جدید برای این مطلب وجود ندارد.